воскресенье, 11 декабря 2016 г.

Участь українців у повстаннях в сталінських концтаборах


Матеріали для підготовки до заняття
Завдання
Перегляньте відео й напишіть есе "Бранці. Житття і боротьба у концтаборі"
Відео

9 комментариев:

  1. У фiльмi "Кенгiр.40 днiв свободи"(2015р.) розповiдається про повстання політв'язнів у радянському 3-му табірному відділенні Степового табору в селищі Кенгір, що в центральній частині Казахстану і трагічну долю придушення повстання танками. Розповiдь ведеться вижившими свідками тих трагічних подій. Також фільм показує всю жорстокість радянського тоталітарного режиму. Говорять, що за свідченнями учасників подій, загинули сотні людей, проте офіційні документи ГУЛАГу говорять про 46 загиблих в момент придушення повстання.З шести керівників повстання засуджених до смертної кари, були розстріляні тільки двоє, інші не отримали відповідного покарання.

    ОтветитьУдалить
  2. Дякую за відео. Дуже сумно, що стільки людей загинуло. Тільки, щоб не було марно, особливо коли спостерігаєш в верхньому правому кутку екрану: єдина країна. Великий уклін і подяка всім, хто створив фільм і допомагав в його створенні. Слава Героям українцям, які виборювали свою свободу в таких нелюдських умовах

    ОтветитьУдалить
  3. Кенгірське повстання широко відомо завдяки главі «Сорок днів Кенгіра» в «Архіпелазі ГУЛАГ» О.І. Солженіцина. Це, мабуть, найяскравіше і трагічна подія в післявоєнній історії радянських таборів. На сорок днів три табпункти особливого «Степового табору» в Джезказгані завоювали свободу. У повсталий Кенгірі тріумфувала і свобода совісті. Там були всі - від баптистів з Молдавії до старообрядців з Красноярського краю. Фінал повстання був жахливим. У досвітніх сутінках 26 червня 1954 року в кенгірському зону увійшли два дивізіони воєнізованої охорони табору і дивізіон внутрішньої охорони в кількості 1600 озброєних чоловіків, 98 провідників з собаками, 3 пожежні автомашини і п'ять танків Т-34. Танки йшли прямо по тілах беззахисних, охоплених панікою людей ... Це було єдине табірне повстання, в придушенні якого брало участь танкове з'єднання. В основі одного з найтяжчих злочинів в історії, коли сотні беззбройних людей загинули під гусеницями танків, добре знайомі нам глибоке неповага до людини, тотальне беззаконня і надія.

    ОтветитьУдалить
  4. Історія Кенгірського повстання - це урок того, якою потужною може бути «сила безсилих»: те, що спочатку здається безнадійною поразкою, в довгій перспективі обертається перемогою. Історія Кенгірського повстання спростовує міф про те, що незалежність Україні дісталася без праці і без крові. Кенгір - повстання Любові - було одним з тих історичних кроків, що врешті-решт привели до незалежності. СРСР зруйнувала любов. Любов до Свободи.
    Повстання в Кенгірі - одне з найбільших повстань в радянських концтаборах. Одними з організаторів і керівників повстання були члени Організації українських націоналістів і Української повстанської армії. У повстанні брало участь близько 10 тисяч ув'язнених. Воно тривало 42 дні. Вранці 26 червня 1954 радянська влада кинула проти повстанців армію і танки. Повстання було придушене, загинули близько 700 повстанців. Повстання в таборах ГУЛАГу називають однією з причин хрущовської «відлиги» - політичної лібералізації в СРСР.

    ОтветитьУдалить
  5. 59 років тому розпочалося знамените Кенгірське повстання. Повстання політичних в’язнів Степового табору табірного відділення Кенгір під Джезказганом (Казахстан) розпочалося 16 травня і тривало до 26 червня 1954 року. У повстанні брало участь близько 8000 ув’язнених, більшість з них — засуджені по політичних статтях українці (також росіяни, прибалти, євреї та інші); всього в Степлагу було українців 46% — 9596 чоловік, серед яких було багато колишніх членів ОУН і бійців УПА та прибалтійських «лісових братів».

    ОтветитьУдалить
  6. 1954. Казахстан. Особливий табір №4 – "Степлаг", в одному з відділень якого поблизу селища Кенгір утримували так званих "антирадянських елементів". Керівництво табору відзначалося особливою жорстокістю – нормою були побої, знущання, розправи, вбивства.
    На Великдень 1954 року колону жінок вели з нічної зміни в "зону". Назустріч їм паралельною дорогою йшла на роботу чоловіча. Хлопці привіталися: "Христос воскрес!", дівчата відповіли: "Воістину воскрес!" (більшість із ув’язнених були українцями). Один із конвоїрів полоснув автоматною чергою по чоловічій колоні: 13 в’язнів було вбито відразу, п’ятеро з 33-х поранених померли у лікарні потім. І це був не єдиний випадок безпідставного розстрілу в таборі…
    Саме на знак протесту проти цих убивств ув’язнені повстали. Усю адміністрацію було вигнано за межі табору, мури між жіночою та чоловічою зонами розібрано, збудовано барикади й виставлено охорону. Завдяки високій самоорганізації повстанці утримували табір протягом сорока днів. Але для придушення протесту було застосовано зброю і танки…
    Історія цього повстання – у трьохсерійному документальному фільмі "Кенгір. Сорок днів свободи".

    ОтветитьУдалить
  7. Кенгирское восстание — восстание заключенных Степного лагеря (Степлага) в лагпункте Кенгир под Джезказганом (Казахстан) 16 мая — 26 июня 1954 г. Через год после норильского восстания, весной 1954 года, в 3-м лаготделении Степлага (пос.Джезказган Карагандинской обл.) на 40 дней более 5 тысяч политических заключенных взяли власть в лагере в свои руки. На 40-й день восстание было подавлено применением военной силы, включая танки, при этом, по свидетельствам участников событий, погибли сотни человек.

    ОтветитьУдалить
  8. Повстання політичних в'язнів Степового табору в табірному відділенні Кенгір під Джезказганом 16 травня - 26 червня 1954 р. У повстанні брало участь близько 5200-8000 в'язнів, більшість з них - засуджені за політичними статтями українці; всього в Степлагу було українців 46% - 9596 чоловік, серед яких було багато колишніх членів ОУН і бійців УПА та балтійських лісових братів

    ОтветитьУдалить
  9. 59 років тому розпочалося знамените Кенгірське повстання. Повстання політичних в’язнів Степового табору табірного відділення Кенгір під Джезказганом (Казахстан) розпочалося 16 травня і тривало до 26 червня 1954 року. У повстанні брало участь близько 8000 ув’язнених, більшість з них — засуджені по політичних статтях українці (також росіяни, прибалти, євреї та інші); всього в Степлагу було українців 46% — 9596 чоловік, серед яких було багато колишніх членів ОУН і бійців УПА та прибалтійських «лісових братів».

    ОтветитьУдалить