воскресенье, 1 февраля 2015 г.

«Українське питання» напередодні Другої світової війни. Радянсько-німецькі договори 1939р.



 Радянсько-німецькі договори 1939р. (посилання на матеріали)


Відео для перегляду

Мапа


Зверніть увагу!



Історична довідка
Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 млн осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.
Шлях до початку війни був відкритий Пактом Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 р. Згідно із таємним протоколом до нього, нацисти та комуністи ділили Східну Європу на зони інтересів. Внаслідок цих домовленостей Третій Райх отримав можливість безперешкодного вторгнення в Польщу, СРСР в підсумку розширився за рахунок Західної Білорусі та Західної України, Бессарабії з Буковиною, трьох країн Балтії, а також частини Фінляндії.
Український вимір ІІ світової війни не обмежувався лише боротьбою Вермахту та Радянської армії на українській території, як це традиційно подає (пост)радянська історіографія. Насправді ж в рамках Другої світової в Україні велася не одна, а кілька воєн: 1) німецько-польська війна 1939–1945 рр. (у 1939 р. регулярна, а потім – підпільна); 2) польсько-радянська війна 1939 р. (неоголошена, відома як «Визвольний похід в Західну Україну»); 3) радянсько-румунська війна 1940–1945 рр. (спочатку неоголошена – радянське вторгнення в Бессарабію та Буковину у 1940 р., потім регулярна та підпільна – частина німецько-радянської війни); 4) німецько-радянська війна 1941–1945 рр. (регулярна та підпільна, теж відома як «Велика Вітчизняна»); 5) німецько-українська війна 1941–1944 рр. (підпільна); 6) радянсько-угорська війна 1941–1945 рр. (регулярна та підпільна, частина німецько-радянської); 7)польсько-українська війна 1942–1947 рр. (підпільна) та 8) радянсько-українська війна 1939–1954 рр. (підпільна). Усі ці конфлікти мають безпосередній стосунок до Другої світової війни, оскільки були спровоковані нею, ставши її відгалуженнями та продовженням. Також до українського виміру війни входить участь українців в бойових діях поза Україною (наприклад у радянсько-фінській «Зимовій війні» 1939–1940 рр.) та у складі іноземних армій. Безпосередньо перед початком ІІ світової війни мала місце угорсько-українська війна 1939 р. (регулярна та підпільна), що вибухнула внаслідок проголошення незалежності Карпатської України.
Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 р. із німецьким вторгненням в Польщу. 110-120 тис. українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тис. з них загинуло протягом місяця війни. Також 1 вересня Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що перебували у складі Польщі. Між 12 та 22 вересня Львів пережив подвійну облогу із заходу нацистськими військами, із сходу – радянськими.
СРСР вступив в Другу світову війну 17 вересня 1939 р. на боці нацистської Німеччини. В цей день радянські війська вступили в Польщу на допомогу німецьким та окупували Західну Україну та Західну Білорусь. Протягом двох років Москва була союзницею Берліна, що у 1940 р. ледь не призвело до війни Великої Британії та Франції проти СРСР.
Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований 22 червня 1941 р. із німецьким вторгненням в СРСР. Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Райху, вигнання нацистів розпочалося восени 1943 р. і завершилося наприкінці 1944 р. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.
Нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших в світі. Безпосередньо своїми руками або із залученням «добровільних помічників» з числа місцевого населення нацисти знищили 1,5 млн український євреїв та 20 тис. ромів.
Але якщо злочини проти людяності Третього Райху більш досліджені, то засудження злочинів комуністичного режиму ще триває. Найбільш відомими з них є Катинський розстріл, знищення політв’язнів у Західній Україні, підрив Дніпрогесу, використання в боях неозброєних селян – «чорної піхоти», депортації українців та інших народів, зокрема кримських татар.
Після перемоги над нацистською Німеччиною 8 травня 1945 р. СРСР приєднався до війни проти Японії. Беззастережна капітуляція Японії 2 вересня 1945 р. означала завершення ІІ світової війни, але окремі військові конфлікти, породжені нею, точилися ще декілька років. Організований спротив радянській владі на Західній Україні тривав до 1954 р., а окремі сутички – до 1960 р.
Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), Польщі (120 тис.), СРСР (більше 6 млн), США (80 тис.) і Франції (6 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб. Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.   
Для України ІІ світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння на українських землях намагалася продемонструвати свою прихильність до українства, але єдиним справді українським суб’єктом у роки війни був визвольний рух – передовсім, Українська повстанська армія.
З різних причин на німецькому боці воювало до 250 тис. українців та до 50 тис. було мобілізовано до армій союзників Третього Райху.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових і підпільників, понад 5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8-10 млн осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.
Після опрацювання теми залиште в коментарях свої відповіді на питання:
1)   Чому радянське керівництво відтягувало дату нападу на Польщу?
2)   Як були врегульовані відносини між Німеччиною та СРСР після загарбання Польщі?

3)   Дайте оцінку договору від 28 вересня 1939 р.


86 комментариев:

  1. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  2. 1)Тому що ,вони чикали нападу німецької армії на Польшу,так як вони хотіли зайти з допомогою до неї ,а насправді відібрати поділену землю з Гатлером.

    ОтветитьУдалить
  3. Гітлер,після нападу на Польшу,порушив план договору з СРСР,та почав нападати на Україну,в результаті чого почалась Друга Світова Війна.

    ОтветитьУдалить
  4. 28 вересня 1939році,був підписаний "Договір про дружбу і збереження кордону"та додатний протокол,в якому було поділено Східну Європу і побудувати новий німецько-радянський кардон.Але після поділу Польші вони не дотримались договору і почали 2 світову війну.

    ОтветитьУдалить
  5. 1)Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    2)Напередодні вступу радянських військ на територію Польщі поль ському послу в Москві було вручено ноту, у якій зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.

    ОтветитьУдалить
  6. 1. Керіцвництво Радянської влади підписало договір з Німеччиною, тим самим давая змогу Гітлеру першим розпочати Другу Світову війну.
    2. Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.
    3. 28 вересня 1939 року був підписаний "Договір про дружбу і збереження кордону" та додатковий протокол, в якому було поділено Східну Європу і встановлено новий німецько-радянський кардон. Але після поділу Польші вони не дотримались договору і почали Другу Світову війну

    ОтветитьУдалить
  7. 1. Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2. Перед веденням радянських військ на територію Польщі, польському послу вручили ноту,де зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    3. Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, які сприяли "Договору про дружбу і збереження кордонів" підписаний в 28.09.1939 року. Саме у додатковому протоколі договора зазначалося, що Сх.Європу поділено і встановлено ноі=вий німецько-радянський кордон.За цим договором:ліквідовувалась Польська держава, встановлен кордон по «лінії Керзона»,сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно- польські землі, що відходили до Німеччини. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі в яких проживали саме українці.

    ОтветитьУдалить
  8. 1.Радянське керівництво пiдписало договір з Німеччиною,чим розв`язало руки агресії Гiтлера тим самим давши змогу Гітлеру першим розпочати Другу Світову війну.
    2.Гiтлер пiсля нападу на Польшу ,порушив договiр з СРСР, почав захоплювати новi тереторії ,в результаті чого почалась Друга Світова Війна.
    3. 28 вересня 1939 року міністр зовнішніх справ Третього Рейху Й. Ріббентроп та народний комісар закордонних справ СРСР В. Молотов підписали Договір про дружбу та кордон, який доповнював укладений 23 серпня того ж року пакт Молотова-Ріббентропа про розподіл сфер впливу у Центрально-Східній Європі.

    ОтветитьУдалить
  9. 1. Плануючи напад на Польщу,керівництво прагнуло знайти обґрунтування цій акції. Таким ґрунтуванням стало пригнічене становище українців й білорусів у Польщі та їхнє беззахисне становище після розпаду Польської держави.

    ОтветитьУдалить
  10. Плануючи напад на Польщу, радянське керівництво праг нуло знайти пропагандистське обґрунтування цій акції. Таким обґрунтуванням стало пригнічене становище українців й білорусів у Польщі та їхнє беззахисне становище після розпаду Польської держави.
    2,3)Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі були представлена як "визвольний похід" Червоної Армії. Під час "походу" Червона Армія зайняла територію меншу, не передбачалося таємним протоколом. Для врегулювання питанні кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і держави кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором буж остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлені спільний радянсько-німецький кордон.


    ОтветитьУдалить
  11. 2. Гітлер,після нападу на Польшу,порушив план договору з СРСР,в результаті чого почалась Друга Світова Війна.

    ОтветитьУдалить
  12. 3.Для врегулювання питанні кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і держави кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором буж остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлені спільний радянсько-німецький кордон.

    За цим договором ліквідовувалась Польська держава, встановлювався новий кордон по «лінії Керзонаа, сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо.

    ОтветитьУдалить
  13. 3.Для врегулювання питанні кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і держави кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором буж остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлені спільний радянсько-німецький кордон.

    За цим договором ліквідовувалась Польська держава, встановлювався новий кордон по «лінії Керзонаа, сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо.

    ОтветитьУдалить
  14. 1. Підписанний договір СРСР з Німечинною, розв’язав руки Гітлерові, тим самим розпочавши 2 світову війну.
    2. «Визвольний похід» Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, сприяв відмовленню СРСР на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств.
    3. 28 вересня 1939 підписаний договір про дружбу та кордон(Ріббентропом та Молотовим) ,який доповнював укладений 23 серпня того ж року пакт Молотова-Ріббентропа про розподіл сфер впливу у Центрально-Східній Європі.

    ОтветитьУдалить
  15. Тест.
    1.а
    2.б
    3.а
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    10. Складові радянізації: юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація. Рішення про радянізацію західноукраїнських земель було прийняте на засіданні Політбюро ЦК ВКП(б)
    1 жовтня 1939 р.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    11. а-2, б-4, в- 3, г- 1
    12.в

    ОтветитьУдалить
  16. 2. Напередодні вступу радянських військ на територію Польщі поль ському послу в Москві було вручено ноту, у якій зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    3. 28 вересня 1939 року був підписаний "Договір про дружбу і збереження кордону".

    ОтветитьУдалить
  17. 1. Німеччина, розпочавши війну, намагалась втягнути в агресивні дії й СРСР з метою зробити його співучасником і своїм союзником. Кілька разів, 3, 5, 8, 12 вересня 1939 р., Гітлер звертався до Сталіна з вимогою розпочати бойові дії проти Польщі. Але радянське керівництво відповідало, що в потрібний час йому «обов'язково доведеться... почати конкретні дії. Але ми вважаємо, що цей момент поки що не настав», а «поспішність може зіпсувати справу і сприятиме згуртованості ворогів». Така позиція радянського керівництва була продиктована небажанням видаватися в очах світової громадськості агресором, воно очікувало падіння польської держави.

    ОтветитьУдалить
  18. 2. «Визвольний похід» Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, сприяв відмовленню СРСР на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств.

    ОтветитьУдалить
  19. 3. Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.
    За цим договором ліквідовувалась Польська держава, встановлювався новий кордон по «лінії Керзона», сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців. Ця обставина свідчить про те, що в своїх діях Сталін керувався не прагненням врятувати «єдинокровних братів», а суто власними стратегічними інтересами.
    У результаті поділу Польщі до СРСР відійшло 51,4 % її території та 37,1 % населення (12 млн осіб).

    ОтветитьУдалить
  20. Тест
    1.а
    2.б
    3.а
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1
    12. в

    ОтветитьУдалить
  21. 1)Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    2) Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.

    ОтветитьУдалить
  22. 1.а
    2.б
    3.а
    4.Польща
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1
    12. в

    ОтветитьУдалить
  23. 1.а
    2.б
    3.а
    4.Польща
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1
    12. в

    ОтветитьУдалить
  24. 1.Пакт Молотова-Либентропа должен был убедить Гитлера в нейтралитете СССР, а затем привести к затяжному вооруженному столкновению между нацистской Германией и англо-французским блоком.Тем самым СССР оттягивал приближающуюся войну.Первое сентября 1939- стало началом германо-польской войны.Даже англичане, которые выступали гарантами безопасности Польши, назвали эту войну локальным конфликтом, правда, обвинив Германию в агрессии,а 17 сентября Советский Союз ввел свои войска в восточные области разбитого польского государства.
    3.Герма́но-сове́тский догово́р о дру́жбе и грани́це — договор между нацистской Германией и Советским Союзом от 28 сентября 1939 года, подписанный после вторжения в Польшу армий Германии и СССР министром иностранных дел Германии Риббентропом и народным комиссаром по иностранным делам СССР Молотовым.

    ОтветитьУдалить
  25. 1 вересня 1939 р. німецькі війська перейшли кордони Польщі, що засвідчило початок Другої світової війни. За цих обставин СРСР, незважаючи на домовленість, не поспішав зі вступом у війну. Не активізував він своїх дій і після звернення 3 вересня Ріббентропа, у якому той цікавився, чи не бажає Радянський Союз зайняти територію, що входить у сферу його інтересів. Зайнявши вичікувальну позицію, Сталін намагався перекласти всю відповідальність за агресію проти Польщі на Гітлера. Ця демонстративна пасивність радянської сторони зумовлювала наростаючу невизначеність в «українському питанні»

    ОтветитьУдалить
  26. Після загарбання Польші відносини між Німеччиною і СРСР складаються таким чином: 18 грудня 1940 р. Гітлер підписує директиву № 21 (план «Барбаросса») — план нападу на СРСР, що стало несподіванкою для керівництва Ставки, після поділу Польші і включення її частин до СРСР сформувалася буферна зона, що виконувала функцію барєру на випадок війни

    ОтветитьУдалить
  27. Договір про дружбу та кордони між СРСР та Німеччиною — договір укладений між Третім Рейхом та Радянським Союзом 28 вересня 1939 року після спільного вторгнення до Польщі Підписаний міністром зовнішніх справ Німеччини Ріббентропом та Народним комісаром закордонних справ СРСР Молотовим. Доповнював укладений раніше пакт Молотова — Ріббентропа від 23 серпня.
    В ЗМІ була оприлюднена лише основна частина договору.

    ОтветитьУдалить
  28. Договір про дружбу та кордони між СРСР та Німеччиною — договір укладений між Третім Рейхом та Радянським Союзом 28 вересня 1939 року після спільного вторгнення до Польщі Підписаний міністром зовнішніх справ Німеччини Ріббентропом та Народним комісаром закордонних справ СРСР Молотовим. Доповнював укладений раніше пакт Молотова — Ріббентропа від 23 серпня.
    В ЗМІ була оприлюднена лише основна частина договору.

    ОтветитьУдалить
  29. Після загарбання Польші відносини між Німеччиною і СРСР складаються таким чином: 18 грудня 1940 р. Гітлер підписує директиву № 21 (план «Барбаросса») — план нападу на СРСР, що стало несподіванкою для керівництва Ставки, після поділу Польші і включення її частин до СРСР сформувалася буферна зона, що виконувала функцію барєру на випадок війни

    ОтветитьУдалить
  30. 1. Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2. Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.
    3..Герма́но-сове́тский догово́р о дру́жбе и грани́це — договор между нацистской Германией и Советским Союзом от 28 сентября 1939 года, подписанный после вторжения в Польшу армий Германии и СССР министром иностранных дел Германии Риббентропом и народным комиссаром по иностранным делам СССР Молотовым.

    ОтветитьУдалить
  31. 1.а
    2.б
    3.а
    4.Польща
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8.частина Полісся, Посяння, Лемківщина.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1
    12. в

    ОтветитьУдалить
  32. 3) Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    1) Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2) Напередодні вступу радянських військ на територію Польщі поль ському послу в Москві було вручено ноту, у якій зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.

    ОтветитьУдалить
  33. Завдання 1.
    Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війн.

    ОтветитьУдалить
  34. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  35. Завдання 2. Під час «походу» Червона Армія зайняла територію меншу, не передбачалося таємним протоколом. Для врегулювання питанні кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і держави кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором буж остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлені спільний радянсько-німецький кордон.
    За цим договором ліквідовувалась Польська держава, встановлювався новий кордон по «лінії Керзонаа, сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького вплив потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщнна, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на якій проживало майже півмільйона українців. Ця обставина свідчить проте, що в своїх діях Сталін керувався не прагненням врятувати «єдинокровних братів», а суто власними стратегічними інтересами. У результаті поділу Польщі до СРСР відійшло 51,4 % її території та 37,1 % населення (12 млн. осіб).

    ОтветитьУдалить
  36. Завдання 3.28 вересня 1939 р. між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною було підписано «Договір про дружбу та державний кордон» і таємний протокол до нього, за яким Сталін і Гітлер остаточно поділили сфери впливу інтересів та визначили нові кордони. Радянський Союз погоджувався на окупацію німцями Холмщини та Посяння, де більшість населення становили українці, за умови, що нацисти визнають сферою впливу СРСР територію Литовської держави. Так реалізовувалась стратегія, яку нацисти називали «розширенням життєвого простору для Богом обраної арійської раси», а Радянський Союз – «зміцненням кордонів братніх народів СРСР». Договір 28 вересня 1939 р. фактично ставив на один щабель політику сталінського керівництва та діячів третього рейху, і саме тому цей документ довгі роки був прихований від широкої громадськості.

    Зближення Сталіна з Гітлером було відзначено спільними парадами радянських і німецьких військ у Бресті, Гродно, Пінську, Перемишлі та в Інших містах. Показово, що відбулося це ще до капітуляції Варшави.

    У результаті вступу радянських військ до Західної України та Західної Білорусії у вересні 1939 р. ці території (площею близько 200 тис. кв. км і населенням 13 млн. чол.) увійшли до складу СРСР.

    Холмщина, лівобережне Надсяння, Лемківщина і Підляшшя (так зване Закерзоння) разом з окупованими польськими територіями увійшли до складу рейху.

    ОтветитьУдалить
  37. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  38. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  39. Відповіді:
    1.А.)
    2.Б).
    3.А)
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.В).
    7.А).
    8.Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності • Колективізація • Індустріалізація • Ліквідація УГКЦ • Культурна революція • Боротьба з ОУН-УПА • Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.А).-2,
    Б).-4,
    В).-3,
    Г)-1.
    12.В).

    ОтветитьУдалить
  40. 1.Радянське керівництво відтягувало дату нападу на Польщу,тому що Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяв агресії Гітлера проти Польщі та дав початок Другій світовій війні.
    2.Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств.
    3.23 серпня 1939 року в Москві міністри закордонних справ СРСР Молотов і Німеччини Ріббентроп підписали радянсько-німецький пакт про ненапад:

    - утримання від агресивних дій відносно один одного

    - при нападі третьої держави на СРСР або Німеччину не підтримувати агресора ні в якій формі

    - строк дії угоди - 10 років

    Додатково оформлювався таємний протокол про розмежування сфер інтересів обох держав
    - західний кордон мав проходити по річках Нарев, Вісла, Сан.

    - радянська сторона підкреслювала свою зацікавленість у Бессарабії, на що Німеччина не мала претензій.

    Наслідки:
    В результаті до СРСР відійшло 51,5 % земель, які перебували у складі Польщі.

    - 1 вересня 1939р. нападом німецьких частин на польські прикордонні укріплення розпочалася Друга світова війна.
    - 17 вересня 1939р. кордони перетнула Червона Армія під командуванням маршала Тимошенка і зайняла територію Західної України.
    - 28 вересня 1939р. Німеччина та СРСР укладають договір про дружбу та кордони, таємний протокол який встановив кордони по Бугу.
    Тести.
    1.А
    2.Б
    3.А
    4.Польша
    5.17 вересня 1939р.
    6.В
    7.А
    8.Частина Полісся, Посяння, Лемківщина.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. Юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників.
    11.А-2
    Б-4
    В-3
    Г-1
    12.В

    ОтветитьУдалить
  41. 1. Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2. Перед веденням радянських військ на територію Польщі, польському послу вручили ноту,де зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    3. Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, які сприяли "Договору про дружбу і збереження кордонів" підписаний в 28.09.1939 року. Саме у додатковому протоколі договора зазначалося, що Сх.Європу поділено і встановлено ноі=вий німецько-радянський кордон.За цим договором:ліквідовувалась Польська держава, встановлен кордон по «лінії Керзона»,сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно- польські землі, що відходили до Німеччини. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі в яких проживали саме українці.
    1.А.)
    2.Б).
    3.А)
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.В).
    7.А).
    8.Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності • Колективізація • Індустріалізація • Ліквідація УГКЦ • Культурна революція • Боротьба з ОУН-УПА • Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.А).-2,
    Б).-4,
    В).-3,
    Г)-1.
    12.В).

    ОтветитьУдалить
  42. Після початку війни Сталін не хотів виглядати таким же агресором , як Гітлер. Тому радянське керівництво намагалось відтягнути напад на Польщу. Сталін говорив народу, що просто йде визволяти братів слов'ян.
    2)Між Німеччиною та СРСР після загарбання Польщі, був підписан Німецько-Радянський договір про дружбу і кордони між СРСР і Німеччиною (28 вересня 1939 р.)
    3)Договір "про дружбу і кордони" між СРСР і Німеччиною, дозволив встановити кордони між цими країнами та відтягнув 2 світову війну на деякий час

    ОтветитьУдалить
  43. 1.а
    2.б
    3.а
    4.Польща
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1
    12. в

    ОтветитьУдалить
  44. 1)Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    2) Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.

    ОтветитьУдалить
  45. 1)Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    2) Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.

    ОтветитьУдалить
  46. 1.А
    2.Б
    3.А
    4.Польща
    5.17 Вересня 1939року.
    6.В
    7. А
    8. Холмщина, Підляшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11.
    А(2)
    Б(4)
    В(3)
    Г(1)
    12.В

    ОтветитьУдалить
  47. 1. Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2. Перед веденням радянських військ на територію Польщі, польському послу вручили ноту,де зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    3. Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, які сприяли "Договору про дружбу і збереження кордонів" підписаний в 28.09.1939 року. Саме у додатковому протоколі договора зазначалося, що Сх.Європу поділено і встановлено ноі=вий німецько-радянський кордон.За цим договором:ліквідовувалась Польська держава, встановлен кордон по «лінії Керзона»,сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно- польські землі, що відходили до Німеччини. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі в яких проживали саме українці.

    ОтветитьУдалить
  48. 1.Радянське керівництво відтягувало дату нападу на Польщу,тому що Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяв агресії Гітлера проти Польщі та дав початок Другій світовій війні.
    3. Договір про ненапад між СРСР і Німеччиною був підписаний Молотовим і Ріббентропом 23 серпня 1939 р. на 10 років. У преамбулі й 6 статтях договору зазначалося, що обидві країни зобов'язалися «утримуватися від усякого насильства, від усякої агресивної дії й усякого нападу» одна проти одної, не підтримувати жодної третьої держави, яка розв'язала б війну проти однієї із сторін, проводити взаємні консультації, розв'язувати конфлікти виключно мирним шляхом.
    Був і таємний протокол. В його трьох основних статтях поділялися «зони впливу»: до «зони впливу» Радянського Союзу «в разі політико-територіальних змін» віднесено Фінляндію, Естонію та Латвію, пізніше — Литву, визнавалися «інтереси СРСР щодо Бессарабії» й межі «зон впливу» СРСР та Німеччини в Польщі по лінії Нарев — Вісла — Сан.
    Радянсько-німецький договір мав величезні наслідки.
    1.Він зірвав на певний час спроби західних держав зіштовхнути між собою Німеччину й Радянський Союз, проте об'єктивно сприяв Німеччині в розв'язанні нової агресії в Європі.
    2.Договір відвернув напад Японії на СРСР і війну Радянського Союзу на два фронти. Японський уряд К. Хіра-нуми, який готувався до спільної японо-німецької війни проти СРСР, після укладення договору Молотова—Ріббентропа запитав перемир'я на Халхін-Голі, а сам на знак протесту проти рішення Гітлера пішов у відставку.
    3.Не тільки Японія, а й інші союзники Німеччини були незадоволені її договором з СРСР. Італія висловила «глибоке почуття образи», Іспанія заявила про нейтралітет. «Антикомінтернівський пакт» не спрацював, єдність блоку агресорів у той час була підірвана.
    4.Договір Молотова—Ріббентропа був вимушеним кроком, який дав можливість Радянському Союзу відтягнути війну проти себе майже на два роки, зміцнити свою обороноздатність.

    1.А
    2.Б
    3.А
    4.Польща
    5.17 Вересня
    6. В
    7.А
    8.Частина Полісся ,Підляшя, Лемківщина.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „Культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація.
    11.А.-2
    Б.-4
    В.-3
    Г.-1
    12.В

    ОтветитьУдалить
  49. 1.17 вересня 1939 (через 17 днів після наступу Вермахту на територію Польщі та після переходу німецьких військ річки Сян) о другій годині ночі Сталін в присутності Молотова і Ворошилова прийняв німецького посла Шуленбурга і повідомив, що Червона Армія приступає до бойових дій проти Польщі. Та до цього моменту введення радянських вiйськ було вiдтянуто для того щоб, показати, що агрессором проти Польщi є Нiмеччина,а не СРСР(а також умови нападу були описанi у Пактi Молотова-Ріббентропа).
    2.Результатом Польського походу було приєднання до Радянського Союзу території Західної України та Західної Білорусі. Новий кордон було закріплено радянсько-німецьким договором про кордон від 28 вересня 1939. Новий кордон переважно збігався з «лінією Керзона», що була рекомендована 1919 Паризькою мирною конференцією як східний кордон Польщі. Вона розмежовувала області компактного проживання поляків з одного боку, українців і білорусів з іншого.Іншу частину Польщi отримала Нiмеччина, Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.
    3.28 вересня 1939 року міністр зовнішніх справ Третього Рейху Й. Ріббентроп та народний комісар закордонних справ СРСР В. Молотов підписали Договір про дружбу та кордон, який доповнював укладений 23 серпня того ж року пакт Молотова-Ріббентропа про розподіл сфер впливу у Центрально-Східній Європі.В окремому таємному протоколі було визначено ставлення сторін щодо польського питання.Та договiр про Дружбу та кордон в результатi став кроком до початку Другої світової війни.

    1.А.
    2.Б.
    3.А.
    4.Польща.
    5.17 вересня 1939р.
    6.В.
    7.Б.
    8.Лемківщина, Холмщина, частина Полісся, Посяння,Підляшя.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР та об’єднання її з УРСР.
    10.До кінця 1939 р. 471 тис. безземельних або малоземельних селян одержали понад 1,1 млн. га поміщицької землі, десятки тисяч коней і корів, сільгоспреманент.Радянський уряд організував 182 машинно-тракторні станції. Усі селянські господарства після націоналізації землі перестали виплачувати орендну плату, що відчутно позначилося на їхньому матеріальному становищі.Таким чином, радянізація в місті й на селі проводилась методами, які поліпшували життєвий рівень населення, особливо його найбідніших верств.Суцільна колективізація в західних обл. ще не передбачалась, але пропаганда гуртової праці проводилася чимдалі активніше.
    11.А-2;
    Б-4;
    В-3;
    Г-1.
    12.В.

    ОтветитьУдалить
  50. Тест
    1.а
    2.б
    3.а
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1

    ОтветитьУдалить
  51. Тест
    1.а
    2.б
    3.а
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1

    ОтветитьУдалить
  52. 1)Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    2) Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.
    3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, які сприяли "Договору про дружбу і збереження кордонів" підписаний в 28.09.1939 року. Саме у додатковому протоколі договора зазначалося, що Сх.Європу поділено і встановлено ноі=вий німецько-радянський кордон.За цим договором:ліквідовувалась Польська держава, встановлен кордон по «лінії Керзона»,сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно- польські землі, що відходили до Німеччини. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі в яких проживали саме українці.

    ОтветитьУдалить
  53. ТЕСТИ.
    1.а)
    2.б)
    3.а)
    4.Польщу.
    5.17 вересня 1939р.
    6.в)
    7.а)
    8.Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності Колективізація Індустріалізація Ліквідація УГКЦ Культурна революція Боротьба з ОУН-УПА Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.А)-2,
    Б)-4,
    В)-3,
    Г)-1.
    12.в)

    ОтветитьУдалить
  54. 1.Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2.Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.
    3.Герма́но-сове́тский догово́р о дру́жбе и грани́це — договор между нацистской Германией и Советским Союзом от 28 сентября 1939 года, подписанный после вторжения в Польшу армий Германии и СССР министром иностранных дел Германии Риббентропом и народным комиссаром по иностранным делам СССР Молотовым.

    ОтветитьУдалить
  55. Тести:
    1.А)
    2.Б)
    3.А)
    4.Польщу.
    5.17 вересня 39р.
    6.В).
    7.А).
    8.Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності • Колективізація • Індустріалізація • Ліквідація УГКЦ • Культурна революція • Боротьба з ОУН-УПА • Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.А)-2,
    Б)-4,
    В)-3,
    Г)-1.
    12.В)

    ОтветитьУдалить
  56. Відповіді:
    1.А.)
    2.Б).
    3.А)
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.В).
    7.А).
    8.Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності • Колективізація • Індустріалізація • Ліквідація УГКЦ • Культурна революція • Боротьба з ОУН-УПА • Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.А).-2,
    Б).-4,
    В).-3,
    Г)-1.
    12.В).

    ОтветитьУдалить
  57. 1)Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    2) Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.

    ОтветитьУдалить
  58. Відповіді:
    1.а
    2.б
    3.а
    4.на Польщу
    5.17 вересня 1939р.
    6.б
    7.а
    8.Холмщина, частина Полісся, Посяння, Лемківщина
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності, колективізація , індустріалізація , Ліквідація УГКЦ ,Культурна революція , Боротьба з ОУН-УПА , репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.а-2
    б-4
    в-3
    г-1
    12.в

    ОтветитьУдалить
  59. 1.був підписаний договір з Німеччиною і зайнявши вичікувальну позицію, Сталін намагався перекласти всю відповідальність за агресію проти Польщі на Гітлера. Ця демонстративна пасивність радянської сторони зумовлювала наростаючу невизначеність в «українському питанні»

    ОтветитьУдалить
  60. 2.підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. "Визвольний похід "Червоної армії

    ОтветитьУдалить
  61. 1) Радянське керівництво складало договір з Німеччиною,тим самим розв'язуючи Гітлеру руки для агресії проти Польщі й покладаючи початок Другій світовій війні.
    2)Перед веденням радянських військ на територію Польщі, польському послу вручили ноту,де зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    3) 28 вересня 1939 р. між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною було підписано «Договір про дружбу та державний кордон» і таємний протокол до нього, за яким Сталін і Гітлер остаточно поділили сфери впливу інтересів та визначили нові кордони. Радянський Союз погоджувався на окупацію німцями Холмщини та Посяння, де більшість населення становили українці, за умови, що нацисти визнають сферою впливу СРСР територію Литовської держави. Так реалізовувалась стратегія, яку нацисти називали «розширенням життєвого простору для Богом обраної арійської раси», а Радянський Союз – «зміцненням кордонів братніх народів СРСР». Договір 28 вересня 1939 р. фактично ставив на один щабель політику сталінського керівництва та діячів третього рейху, і саме тому цей документ довгі роки був прихований від широкої громадськості.
    Зближення Сталіна з Гітлером було відзначено спільними парадами радянських і німецьких військ у Бресті, Гродно, Пінську, Перемишлі та в Інших містах. Показово, що відбулося це ще до капітуляції Варшави.
    У результаті вступу радянських військ до Західної України та Західної Білорусії у вересні 1939 р. ці території (площею близько 200 тис. кв. км і населенням 13 млн. чол.) увійшли до складу СРСР.
    Холмщина, лівобережне Надсяння, Лемківщина і Підляшшя (так зване Закерзоння) разом з окупованими польськими територіями увійшли до складу рейху.

    ОтветитьУдалить
  62. Тести:
    1) а)
    2) а)
    2) б)
    3) а)
    4) Польщу
    5) 17 вересня 1939р.
    6) в)
    7) а)
    8) Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9) Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10) Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності
    • Колективізація
    • Індустріалізація
    • Ліквідація УГКЦ
    • Культурна революція
    • Боротьба з ОУН-УПА
    • Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11) А)-2,
    Б)-4,
    В)-3,
    Г)-1.
    12) в)

    ОтветитьУдалить
  63. Тести:
    Відповіді:
    1.А.)
    2.Б).
    3.А)
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.В).
    7.А).
    8.Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР.
    10.Складові радянізаціїї:Націоналізація приватної власності • Колективізація • Індустріалізація • Ліквідація УГКЦ • Культурна революція • Боротьба з ОУН-УПА • Репресії і депортація незгодних з існуючим режимом.
    11.А).-2,
    Б).-4,
    В).-3,
    Г)-1.
    12.В).

    ОтветитьУдалить
  64. 2)Напередодні вступу радянських військ на територію Польщі польському послу в Москві було вручено ноту, у якій зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії. Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.

    ОтветитьУдалить
  65. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  66. 3)Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.За цим договором:
    ліквідовувалась Польська держава, встановлю вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо. За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.

    ОтветитьУдалить
  67. 1)Плануючи напад на Польщу, радянське керівництво праг нуло знайти пропагандистське обґрунтування цій акції. Таким обґрунтуванням стало пригнічене становище українців й білорусів у Польщі та їхнє беззахисне становище після розпаду Польської держави.

    ОтветитьУдалить
  68. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  69. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  70. 1. Радянська влада підписала договір з Німеччиною,що сприяло агресії Гітлера проти Польщі та дає початок Другій світовій війні.
    2. Коли стало зрозумілим, що поразка Польщі неминуча, радянське керівництво розпочало рішучі дії. Було створено Білоруський (командуючий М. Ковальов) і Український (командуючий С. Тимошенко, начальник штабу М. Ватутін) фронти, яким була поставлено завдання перетнути радянсько-польський кордон і взяти під контр оль радянську зону впливу.
    До складу Українського фронту входило 28 стрілецьких, 7 ка валерійських дивізій, 10 танкових бригад, 7 артилерійських пол ків резерву Головного командування (240 тис. осіб, 2300 танків, 1800 гармат і мінометів). Дії військ обох фронтів прикривали 4 тис. літаків. (Серед особового складу фронту вихідці з України складали близько третини.)
    Поляки на радянському кордоні мали всього 25 батальйонів (12 тис. осіб).
    Уникнути сутичок не вдалося.
    Втрати Українського фронту складали декілька сот солдатів убитими, 10 танків, 33 автомашини, 5 гармат і 2 літаки.
    Загалом втрати Червоної Армії під час «ви звольного походу» склали 795 осіб убитими, 59 зниклими безвісти, 2019 пораненими.
    У полон до Червоної Армії потрапило 452,5 тис. польських сол датів та офіцерів. Більша їх частина була відпущена, а 125,4 тис. опинились у таборах (в основному офіцери). їхня доля склалася тра гічно.
    У квітні-травні 1940 р. в катинському лісі під Смоленськом, а ще раніше — під Харковом та в інших містах понад 15 тис. осіб було розстріляно (800 з них за походженням були українці).
    3. 28 вересня 1939 року міністр зовнішніх справ Третього Рейху Й. Ріббентроп та народний комісар закордонних справ СРСР В. Молотов підписали Договір про дружбу та кордон, який доповнював укладений 23 серпня того ж року пакт Молотова-Ріббентропа про розподіл сфер впливу у Центрально-Східній Європі. Документ закріпив «дипломатичний шлюб за розрахунком» між двома диктаторами – Гітлером та Сталіним та визначив територіальний розподіл Польщі між країнами.

    ОтветитьУдалить
  71. 1.А.
    2.Б.
    3.А.
    4.Польща.
    5.17 вересня 1939р.
    6.В.
    7.Б.
    8.Лемківщина, Холмщина, частина Полісся, Посяння,Підляшя.
    9.Декларація про входження Західної України до склади СРСР та об’єднання її з УРСР.
    10.До кінця 1939 р. 471 тис. безземельних або малоземельних селян одержали понад 1,1 млн. га поміщицької землі, десятки тисяч коней і корів, сільгоспреманент.Радянський уряд організував 182 машинно-тракторні станції. Усі селянські господарства після націоналізації землі перестали виплачувати орендну плату, що відчутно позначилося на їхньому матеріальному становищі.Таким чином, радянізація в місті й на селі проводилась методами, які поліпшували життєвий рівень населення, особливо його найбідніших верств.Суцільна колективізація в західних обл. ще не передбачалась, але пропаганда гуртової праці проводилася чимдалі активніше.
    11.А-2;
    Б-4;
    В-3;
    Г-1.
    12.В.

    ОтветитьУдалить
  72. Тест
    1.а
    2.б
    3.а
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1

    ОтветитьУдалить
  73. Тест
    1.а
    2.б
    3.а
    4.Польщу
    5.17 вересня 39р.
    6.в
    7. А
    8. Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    9. Декларація про входження Західної України до склади СРСР і об’єднання її з УРСР
    10. юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, „культурна революція”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація
    11. А-2,
    Б-4,
    В- 3,
    Г- 1

    ОтветитьУдалить
  74. 1.
    Плануючи напад на Польщу, радянське керівництво праг¬нуло знайти пропагандистське обґрунтування цій акції. Таким обґрунтуванням стало пригнічене становище українців й білорусів у Польщі та їхнє беззахисне становище після розпаду Польської держави.
    Наступ радянських військ також збігся із від'їздом польського уряду 17 вересня 1939 р. до Румунії.
    Напередодні вступу радянських військ на територію Польщі поль¬ському послу в Москві було вручено ноту, у якій зазначалося:
    Маючи таке ідеологічне обґрунтування, агресія проти Польщі була представлена як «визвольний похід» Червоної Армії.
    Під час «походу» Червона Армія зайняла територію меншу, ніж передбачалося таємним протоколом.
    2.
    Для врегулювання питання кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких ста¬ло підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і державні кордони і двох таємних протоколи до нього.
    За цим договором було остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлено спільний радянсько-німецький кордон.
    За цим договором:
    - ліквідовувалась Польська держава,
    - встановлю¬вався новий кордон по «лінії Керзона»,
    - сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо.
    3.
    За цим договором у сферу німецького впливу потрапили частково полонізовані українські етнічні землі — Холмщина, Підляшшя, частина Полісся, Посяння, Лемківщина, на яких проживало майже півмільйона українців.
    Ця обставина свідчить про те, що в своїх діях Сталін керувався не прагненням врятувати «єди¬нокровних братів», а суто власними стратегічними інтересами.
    У результаті поділу Польщі до СРСР відійшло 51,4 % її території та 37,1 % населення (12 млн осіб).

    ОтветитьУдалить
  75. (Околота.Д 2 БШ)
    1)Я вважаю, що Сталін склав договір з Німеччиною ,таким чином розв'язав Гітлеру руки.Тим самим вони дали йому можливість почати 2 Світову війну. І він напав на Польщу.

    ОтветитьУдалить
  76. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  77. 1.Спільне вторгнення до Польщі було таємно узгоджено Пактом Молотова-Ріббентропа, підписаного 23 серпня 1939 року у Москві. Цим самим було порушено низку міжнародних угод, зокрема Пакт Бріана — Келлоґа і «Протокол Літвінова»[6], Договір про ненапад між СРСР і Польщею[7] і Конвенцію про визначення агресії. Напад і подальша анексія спричинили тяжкі наслідки: зникнення з політичної карти світу Польської держави, масові арешти[8], Катинський розстріл, депортації народів, значне збільшення загальної чисельності населення, яке підпадало під сталінські репресії. ( Ахтырская Е.)

    ОтветитьУдалить
  78. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  79. 2. 17 сентября 1939 года Красная армия СССР перешла на речку Збруч и вошла на территорию Западной Украины. В связи с прекращением существования Польши и оккупации ее территории в СССР и Германии возникла потребность установить новые границы. (Ахтырская Е.)

    ОтветитьУдалить
  80. 3. 23 сентября 1939 года был подписан договор про дружбу и границы. Таким образом Закарпатье было окупировано Угорщиной , Восточная Галичина и Западная Волынь вошли в состав УРСР.
    Холмщина,Пидлясся,Посяння,Лемкивщина попали под немецкую окупационную власть
    (Ахтырская Е.)

    ОтветитьУдалить
  81. 3)Для визначення кордонів у Москві почали переговори . Результатом стало підписання "Договору про дружбу і державні кордони "від 28 вересня 1939р. За змістом цього договору було встановлено спільний радянсько-нимецкий кордон . За цим договором:
    1.Ліквідовувалась Польська держава . Були встановлені нові границі .
    2. Рід нимецкое вплив потрапили частково-Холмщина ,Підляшшя ,частина Полисся , Лемкивщена
    3.Під вплив РС потрапила Литва в обмін на етническо польські землі .

    ОтветитьУдалить
  82. 2)17 вересня 1939 року Червона армія СРСР перейшла річку Збруч і увійшла на територію Західної України. В зв'язку з припиненням існування Польщі та окупації її території в СРСР та Німеччині виникла потреба встановити нові межі.

    ОтветитьУдалить
  83. Капелька Мария
    1) Радянське керівництво відтягувало дату нападу на Польщу, бо Сталін не хотів виступати агресором перед радянським народом.
    2) Розпочався визвольний похід Червоної Армїі на допомогу населення Західної України і Західної Білорусі, а також СРСР відмовився на користь Німеччини від окупації Люблінського й частини Варшавського воєводств. Гітлер погодився з радикальною зміною тієї статті пакту, в якій йшлося про поділ Польщі.
    3)Для врегулювання питанні кордонів у Москві розпочались переговори, результатом яких стало підписання 28 вересня 1939 р. Договору про дружбу і держави кордони і двох таємних протоколи до нього. За цим договором буж остаточно поділено сфери впливу в Східній Європі й встановлені спільний радянсько-німецький кордон.

    За цим договором ліквідовувалась Польська держава, встановлювався новий кордон по «лінії Керзонаа, сферою впливу Радянського Союзу стала Литва в обмін на етнічно польські землі, що відходили до Німеччини, тощо.

    ОтветитьУдалить
  84. Добре,що Львів - український,а Брест - білоруський. А не німецький,чи польський.Все правильно робилося.Дякуючи цьому й отримали Україну в кордонах 1991р...

    ОтветитьУдалить