воскресенье, 1 февраля 2015 г.

Модуль 2. Тема 2.Україна в умовах політичної та економічної лібералізації суспільства (середина 50х -середина 60х рр.






Завдання: 
1. Самостійно знайдіть інформацію й складіть довідку "Участь українців у повстаннях у сталінських концтаборах 1953 - 1954рр."

2. На основі поданого уривку зі спогадів М. Хрущова визначте, якими мотивами він керувався, приймаючи рішення виступити із засудженням культу особи Сталіна. Чи можна стверджувати, що Хрущов зробив мужній громадянський вчинок?
Мене турбувала думка: Скінчиться з'їзд... А що далі? На нашій со­вісті залишаться сотні тисяч безвинно розстріляних людей... Мало хто вцілів, майже весь партійний актив було розстріляно або репресовано. Рідко кому повезло так, що він залишився живим. Накінець, я зі­брався з силами і під час одної з перерв поставив питання: «Як бути з минулими розстрілами і арештами? ...Бо ми вже знаємо, що люди, які були піддані репресіям, були невинуваті й не були «ворогами на­роду». Вони будуть повертатися із заслання. Ми ж утримувати їх там не станемо. Слід подумати, як їх повернути з честю... Люди будуть виходити з в'язниць, приїздити до рідних, розповідатимуть родичам, знайомим, друзям, товаришам, як все було, і стане надбанням всієї країни і всієї партії, що ті, хто залишився в живих, були репресовані без вини... Замовчати це неможливо... Тому прошу подумати про на­ступне: ми проводимо перший з'їзд після смерті Сталіна. Уважаю, що саме на такому з'їзді ми повинні щиросердечно розповісти всю правду про життя і діяльність нашої партії і Центрального Комі­тету за звітній період... Ми ж були в керівництві країни разом зі Сталіним. Коли від колишніх в'язнів партія дізнається правди, нам скажуть: вибачте, як же так? Відбувся XX з'їзд, а нам ні про що не розповіли... Злочини ж були? Нам самим, не чекаючи інших, слід сказати, що вони були. Коли нас будуть питати, то вже не стануть засуджувати. 

3. Висловіть свою точку зору щодо слів кінорежисера Михайла Ромма про Хрущова: „…Забудеться і Манеж, і кукурудза…а люди будуть довго жити в його будинках. Звільнені ним люди…і зла на нього ніхто не буде мати…”

Додаткова інформація

Одним зі свідчень прагнення суспільства до змін стали повстання й страй­ки в таборах ГУЛАГу. Провідну організаційну роботу в цих повстаннях відіграли українці, засуджені за участь у боротьбі УПА та ОУН. В березні 1953 р. у таборах Воркути спалахнуло одне з найбільших повстань, у якому брали участь робітники-в'язні 50 копалень. Організував і очолив повстан­ня, яке тривало три місяці, утворений підпільний провід ОУН. Повсталі розправилися з енкаведистами, обрали орган самоврядування й висунули вимоги звільнити всіх невинно засуджених, змінити існуючий лад в СРСР тощо. Зрештою повстання було придушено військами: 64 в'язні загинули, 200 отримали поранення. Подібні повстання відбулися і в інших містах. Активну роль українці відіграли і в повстанні в Кінгірі (Казахстан) у травні-червні 1954 р., для придушення якого застосовували навіть танки.




42 комментария:

  1. Складова перебудови є політика гласності.Гласність в умовах сучасної України визначає: відкритість діяльності державних органів, громадських організацій, трудових колективів і асоціацій, партій і рухів; надання громадянам та їх об'єднанням інформації, необхідної для участі в обговоренні та вирішенні питань державного і суспільного життя, а також питань, які стосуються їх прав, обов'язків або закордонних інтересів; доступність організацій і закладів, а також посадових осіб для прийняття громадян, можливість безперешкодного звернення до них кожного громадянина з пропозиціями і заявами; виявлення і врахування громадської думки при розробці та прийнятті рішень; поширення прийнятих рішень і доведення до відома всіх зацікавлених осіб та організацій. Однією з найпотужніших основ гласності є свобода преси.
    Зростання інтересу до історичного минулого українського народу проявлялося в активній участі мас у святкуванні роковин подій, про які раніше офіційна історіографія писати уникала чи які висвітлювала необ'єктивно.

    ОтветитьУдалить
  2. Хрущов Микита Сергійович здійснив мужній громадянський вчинок,але не він один,це зробило також й керівництво країни.Цього потребував час,інші країни.Життя Радянського Союзу відбувалося по іншим законам та правилам,і РС не міг продовжувати ту політику,яка була до війни.Далі на репресіях,на страху країна не могла існувати. І хто б продовжува репресії? Сталіна нема,Берія нема.І саме політбюро не хотіло продовжувати вбивати та саджати людей,та виходячи з міркувань власної безпеки.

    ОтветитьУдалить
  3. Про слова кінорежисера Михайла Ромма можу сказати так: про почуття тих людей я не знаю,але ті люди,які живуть зараз ніколи і не думали особливо про Хрущова,Маленкова та інших.В їх числі і моя родина,і я.Ми на нього зла не маємо. Про це треба спитати тих людей,які були присутні в час правління Хрущова.Якщо б мене протизаконно заарештували,то звісно я б відчувала якусь злість.А там хто мав,хто не мав злість невідомо.Все залежить від людини,від характеру.Одних звільнили - і раді,забули.А інші скажуть - ні,забути таке не можна,так як він був частина режиму.

    ОтветитьУдалить
  4. Я вважаю,що слова кінорежисера Михайла Ромма є правдивами. Так,як люди готові забути все и назавжди,аби залишитися живими. Звісно багато людей є злими на Хрущова,кожна людина індивідуальна хтось забуде, а хтось буде пам'ятати до кінця свого життя. Але життя одне і воно змушує підлаштовуватися під владу.

    ОтветитьУдалить
  5. Все плохое забудется, а будет помниться только хорошее. Забудутся его гонения на художников, повсеместное развития кукурузоводства (где надо и не надо). А квартиры "хрущевки", в них до сих пор люди живут.

    ОтветитьУдалить
  6. Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Люди,які жили в роки правління Хрущева бачили все. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  7. Слова кинорежиссера Михаила Ромма есть правдивами. Так,как люди готовы забыть все и навсегда,чтобы остаться живыми. Конечно многие люди являются злыми на Хрущева,каждый человек индивидуален кто-то забудет, а кто-то будет помнить до конца своей жизни. Но жизнь одна и она заставляет подстраиваться под власть.

    ОтветитьУдалить
  8. 2. Я вважаю, що Хрущов дійсно здійснив мужній громадянський вчинок. Цього потребував час,інші країни. Життя Радянського Союзу відбувалося по іншим законам та правилам,і Радянський Союз не міг продовжувати ту політику,яка була до війни.

    ОтветитьУдалить
  9. Хрущов Микита здійснив громадянський вчинок,,це зробило також й керівництво країни.Цього потребував час.Життя Радянського Союзу відбувалося по іншим законам та правилам,і Радянський Союз не міг продовжувати ту політику,яка була до війни.Далі на репресіях,на страху країна не могла існувати. Сенсу продовжуваті репресії не було. Сталіна нема,Берія нема. І керівнцитво не бачило сенсу продовжувати репресії.

    ОтветитьУдалить
  10. 3. Так, М. Ромм зазначив правильно стосовно Хрущова. Різні часи були, люди переживали все. Але під час правління Хрущова засівалися поля, людям видавалися квартири, робилося все, аби люди не голодували, знищувалися Сталінські реформи. Всі ті події навіки залишилися у памьяті людей, які жили під час правління Хрущова. Наступні покоління вже не відчує того, все забуде. Але живуть і досі люди в "хрущовках".

    ОтветитьУдалить
  11. Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  12. 1. У повоєнний час, як і колись, переслідувалося інакомислення. Було репресовано багато: військові маршали, члени Політбюро, лікарі, звинувачені у замахах на вище керівництво країни і багато інших,що мали відношення до влади, так і прості громадяни. Були розв'язані ідеологічні кампанії проти відомих письменників (А. А. Ахматова, М. М. Зощенка та ін), композиторів (Д. Д. Шостакович та ін), вчених (біологів - генетиків, кібернетиків та ін.) Багатьох діячів науки і мистецтва звинувачували в космополітизмі, тобто у відсутності патріотизму і схилянні перед «гнилої» західною культурою. Одним з останніх процесів стала «справа лікарів» 1953 р., звинувачених у невірному лікуванні вищого керівництва, що спричинило смерть низки деяких видних діячів. Норильське повстання — повстання політичних в'язнів Норильського концтабору, яке тривало з 26 травня по 4 серпня 1953 року. - Передумовами до повстання стало прибуття в Горлаг етапів з ув'язненими, які вже мали досвід участі в табірних заворушеннях 1952 року Що амністія поширилася лише на кримінальників та ув'язнених з малими термінами, відсоток яких у Горлагу був невеликий. Багато ув'язнених були політичними. Євген Степанович Гриця к (* 9 серпня 1926, с. Стецівка, Снятинського району, Івано-Франківської області) — член молодіжної організації ОУН, один з керівників повстання в Норильских таборах 1953 року. У таборах Грицяк постійно й активно протистояв сваволі табірної і в'язничної адміністрації, за що мав 42 дисциплінарні покарання і за три з них — по 1 рік закритої тюрми. В 1956 Грицяк був звільнений за постановою Комісії Президії Верховної Ради СРСР. 28 січня 1959 року Грицяк був заарештований за постановою Президії Верховної Ради СРСР, у якій було сказано, що постанова Комісії Президії Верховної Ради СРСР від 7 липня 1956 , за якою Грицяк був звільнений, скасовується з огляду на тяжкість учиненого ним злочину. Таким чином, набрав сили попередній вирок 1949 року — 25 років позбавлення волі. 6 жовтня 1964 р. Грицяк звільнений. 4 липня у 4-ій зоні адміністрація поставила ультиматум: вихід за зону або розстріл. Щоб уникнути кровопролиття і зберегти людей, керівник повстання Євген Грицяк вивів усіх за зону. Придушення повстання Саме з Норильського повстання почався демонтаж людиноненависницької системи Леніна—Сталіна. Майже через два місяці після Норильського повстання, у воркутинському таборі «Речлаг» теж почалися заворушення. Все починалося з того, що зміни прохідників гірських виробок відмовлялися спускатися в шахту. - Табірне начальство не на жарт сполохалось. - У Речлаге табірних відділень було 17. Повстали 6. - Ситуація загрожувала вийти з-під контролю. - У Воркуту прибула комісія МВС СРСР на чолі з генералом армії І. І. Масленниковим. Повсталі влітку 1953 року гірники Воркути висунули гасло: «Вугілля - Батьківщині, нам - свободу!» Протестний рух в таборах ГУЛАГу в той час виражалося в наступних формах: мітинги і збори для вироблення загальних вимог, масова голодовка, невихід на роботу, "видача на гора порожняка" у гірників, листи, скарги, заяви, прохання, звернення в Радянський уряд і Президія ЦК КПРС і багато іншого. На придушення повстання були кинуті 50 наглядачів. Побачивши їх, ув’язнені кинулися ламати паркан і, озброївшись кілками та дошками, стали витісняти наглядачів. Невільники спробували взяти штурмом і ворота, за якими було виставлено оточення з озброєних солдатів і офіцерів. Там же знаходилися прибулі з Москви генерали і полковники. З заздалегідь підготовленої пожежної автомашини на передні ряди повсталих направили струменя води. Але в результаті їм вдалося вирвати шланг і розрізати його. До вихідних воріт залишалося п'ять метрів. Послідував наказ відкрити вогонь . Члени московської комісії в діях охорони табору помилок не побачили. Застосування зброї проти беззбройних людей було визнано правомірним.

    ОтветитьУдалить
  13. На мою думку,слова Михайла Ромма є правдивію Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  14. Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.На мою думку,слова Михайла Ромма є правдивію Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  15. Моя думка, що слова Михайла Ромма є правдивою Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  16. 3. Для характеристики політики м.Хрущова часто використовують поняття волюнтаризм, суб`єктивізм? Волюнтаризм - соціально-політична діяльність. Яка нехтує об`єктивними законами історичного розвитку, керується суб`єктивними (власними) бажаннями і волею окремої людини та її довільними рішеннями. Суб`єктивізм – оцінка і винесення рішень залежно від особистих симпатій чи антипатій. Чи згодні ви з цим? Тарасов В.В., учитель історії Серпневого НВК

    ОтветитьУдалить
  17. № 3) На мою думку слова М. Ромма мають правдивий зміст.В роки правління М. Хрущева люди наче отримали друге дихання,незважаючи,що не все так гарно як хотілось.Народ не бачив стільки горя,голоду и холоду.Була повна десталінізація.Люди були вдячні за нові робочі місця,квартири,пільги.З часом все забудуть і будуть пам'ятати тільки історію …Забудеться і Манеж, і кукурудза…а люди будуть довго жити в його будинках. Звільнені ним люди…і зла на нього ніхто не буде мати…” Будуть пам'ятати тільке хороше...

    ОтветитьУдалить
  18. № 2) На основі поданого уривку зі спогадів М. Хрущова можна сказати,що він зробив мужній громадянський вчинок.Саме в той час після сметрі Сталіна вже можна говорити.Війна закінчилась. В країни повинен настати мир і спокій.Критика культу особи Й. Сталіна на XX з’їзді партії була хоч і різкою, але поверховою.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони то­талітаризму (культ особи) і найстрашніші зловживання держав­ної влади (масові репресії). З’їзд не обговорював доповіді М. Хрущова, а прийняв із цього питан­ня лише стислу постанову.
    Проте й ця дозована критика здійснила справжній переворот у суспільній свідомості.Я думаю,що Хрущов хотів сказати тільки правду немаючи на це певих мотивів.

    ОтветитьУдалить
  19. № 2) На основі поданого уривку зі спогадів М. Хрущова можна сказати,що він зробив мужній громадянський вчинок.Саме в той час після сметрі Сталіна вже можна говорити.Війна закінчилась. В країни повинен настати мир і спокій.Критика культу особи Й. Сталіна на XX з’їзді партії була хоч і різкою, але поверховою.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони то­талітаризму (культ особи) і найстрашніші зловживання держав­ної влади (масові репресії). З’їзд не обговорював доповіді М. Хрущова, а прийняв із цього питан­ня лише стислу постанову.
    Проте й ця дозована критика здійснила справжній переворот у суспільній свідомості.Я думаю,що Хрущов хотів сказати тільки правду немаючи на це певих мотивів.

    ОтветитьУдалить
  20. Час Хрущова - один з найбільш значних і не простих періодів нашої історії. Значних - тому що Микита Сергійович Хрущов був особистістю унікальною, перш за все, за розмахом активності у всіх областях - від сільського господарства до будівництва, від культури до зовнішньої політики та оборонного комплексу. І, завдяки цьому, безліч великих подій відбулася в той період: це й амністія ув'язнених в ГУЛАГу, і велика кількість інших реформ, у цей час був уперше здійснено політ людини в космос і за Хрущова ж Світ був поставлений на межу ядерної війни. Непростими - тому що ті 10 років стали для Радянського Союзу часом дуже напруженим, неспокійними, але воно було скоріше творчим, і вже точно - не нудним.

    ОтветитьУдалить
  21. Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.
    М. Хрущова можна сказати,що він зробив мужній громадянський вчинок.Саме в той час після сметрі Сталіна вже можна говорити.Війна закінчилась. В країни повинен настати мир і спокій.Критика культу особи Й. Сталіна на XX з’їзді партії була хоч і різкою, але поверховою.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони то­талітаризму (культ особи) і найстрашніші зловживання держав­ної влади (масові репресії). З’їзд не обговорював доповіді М. Хрущова, а прийняв із цього питан­ня лише стислу постанову.
    Проте й ця дозована критика здійснила справжній переворот у суспільній свідомості.Я думаю,що Хрущов хотів сказати тільки правду немаючи на це певих мотивів.


    ОтветитьУдалить
  22. 2) Хрущов М.С здійснив мужній вчинок,але це зробило також й керівництво країни.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони то­талітаризму.Далі на репресіях,на страху країна не могла існувати.

    ОтветитьУдалить
  23. 3) Це залежить від психології людини. Якщо їй здається що Хрущов зробив для країни і народу погано, то звісно буде злість та презирство.

    ОтветитьУдалить
  24. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  25. Я вважаю, що це твердження не можна назвати ані правильним, ані хибним. Так, при Хрущові відбулося часткове відродження науки і культури, кращі сини своїх країн змогли повернутися з несправедливого заслання і таборів, мали змогу творити відносно безкарно. Не можна і не оцінити дії Хрущова у галузі засудження проявів тоталітаризму, він чітко розуміє, що так держава довго не проіснує, якщо у своїй політиці буде керуватися такими методами. Але не можна не помітити і його грошової реформи, що зробила продукти споживання дорожчими у 10 разів, через впровадження т. зв. "культа кукурудзи", стало гостро проблема забезпечення населення хлібом.

    ОтветитьУдалить
  26. На мою думку, слова Михайла Ромма правдивi. Микита Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів з кукурудзою,були проведені пенсійні реформи. Народ не повинен бiльше бачити горя,голоду и холоду. Люди були вдячні за нові робочі місця, пільги. Люди почали краще жити,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства .Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав, однак про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але все ж залишаться жити в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.

    ОтветитьУдалить
  27. Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Люди,які жили в роки правління Хрущева бачили все. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  28. Я вважаю, що це твердження не можна назвати ані правильним, ані хибним. Так, при Хрущові відбулося часткове відродження науки і культури, кращі сини своїх країн змогли повернутися з несправедливого заслання і таборів, мали змогу творити відносно безкарно. Не можна і не оцінити дії Хрущова у галузі засудження проявів тоталітаризму, він чітко розуміє, що так держава довго не проіснує, якщо у своїй політиці буде керуватися такими методами. Але не можна не помітити і його грошової реформи, що зробила продукти споживання дорожчими у 10 разів, через впровадження т. зв. "культа кукурудзи", стало гостро проблема забезпечення населення хлібом.

    ОтветитьУдалить
  29. Я вважаю, що це твердження не можна назвати ані правильним, ані хибним. Так, при Хрущові відбулося часткове відродження науки і культури, кращі сини своїх країн змогли повернутися з несправедливого заслання і таборів, мали змогу творити відносно безкарно. Не можна і не оцінити дії Хрущова у галузі засудження проявів тоталітаризму, він чітко розуміє, що так держава довго не проіснує, якщо у своїй політиці буде керуватися такими методами. Але не можна не помітити і його грошової реформи, що зробила продукти споживання дорожчими у 10 разів, через впровадження т. зв. "культа кукурудзи", стало гостро проблема забезпечення населення хлібом.

    ОтветитьУдалить
  30. Горлаг етапів з ув'язненими, які вже мали досвід участі в табірних заворушеннях 1952 року Що амністія поширилася лише на кримінальників та ув'язнених з малими термінами, відсоток яких у Горлагу був невеликий. Багато ув'язнених були політичними. Євген Степанович Гриця к (* 9 серпня 1926, с. Стецівка, Снятинського району, Івано-Франківської області) — член молодіжної організації ОУН, один з керівників повстання в Норильских таборах 1953 року. У таборах Грицяк постійно й активно протистояв сваволі табірної і в'язничної адміністрації, за що мав 42 дисциплінарні покарання і за три з них — по 1 рік закритої тюрми. В 1956 Грицяк був звільнений за постановою Комісії Президії Верховної Ради СРСР. 28 січня 1959 року Грицяк був заарештований за постановою Президії Верховної Ради СРСР, у якій було сказано, що постанова Комісії Президії Верховної Ради СРСР від 7 липня 1956 , за якою Грицяк був звільнений, скасовується з огляду на тяжкість учиненого ним злочину. Таким чином, набрав сили попередній вирок 1949 року — 25 років позбавлення волі. 6 жовтня 1964 р. Грицяк звільнений. 4 липня у 4-ій зоні адміністрація поставила ультиматум: вихід за зону або розстріл. Щоб уникнути кровопролиття і зберегти людей, керівник повстання Євген Грицяк вивів усіх за зону. Я вважаю, що це твердження не можна назвати ані правильним, ані хибним. Так, при Хрущові відбулося часткове відродження науки і культури, кращі сини своїх країн змогли повернутися з несправедливого заслання і таборів, мали змогу творити відносно безкарно. Не можна і не оцінити дії Хрущова у галузі засудження проявів тоталітаризму, він чітко розуміє, що так держава довго не проіснує, якщо у своїй політиці буде керуватися такими методами.

    ОтветитьУдалить
  31. 2. Микита Сергійович Хрущов здійснив мужній громадянський вчинок,але не він один,це зробило також й керівництво країни.Цього потребував час,інші країни.Життя Радянського Союзу відбувалося по іншим законам та правилам,і РС не міг продовжувати ту політику,яка була до війни.Далі на репресіях,на страху країна не могла існувати. І хто б продовжува репресії? Сталіна нема,Берія нема.І саме політбюро не хотіло продовжувати вбивати та саджати людей,та виходячи з міркувань власної безпеки.
    3.Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  32. 2.Я вважаю, що Хрущов дійсно здійснив мужній громадянський вчинок. Цього потребував час,інші країни. Життя Радянського Союзу відбувалося по іншим законам та правилам,і Радянський Союз не міг продовжувати ту політику,яка була до війни.

    3.На мою думку слова Михайла Ромма правдиві,бо в роки правління М. Хрущева люди наче отримали друге дихання,незважаючи,що не все так гарно як хотілось.Народ не бачив стільки горя,голоду и холоду.Була повна десталінізація.Люди були вдячні за нові робочі місця,квартири,пільги.З часом все забудуть і будуть пам'ятати тільки історію …Забудеться і Манеж, і кукурудза…а люди будуть довго жити в його будинках. Звільнені ним люди…і зла на нього ніхто не буде мати…” Будуть пам'ятати тільке хороше.
    Ответить

    ОтветитьУдалить
  33. На основі поданого уривку зі спогадів М. Хрущова можна сказати,що він зробив мужній громадянський вчинок.Саме в той час після сметрі Сталіна вже можна говорити.Війна закінчилась. В країни повинен настати мир і спокій.Критика культу особи Й. Сталіна на XX з’їзді партії була хоч і різкою, але поверховою.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони тоталітаризму (культ особи) і найстрашніші зловживання державної влади (масові репресії). З’їзд не обговорював доповіді М. Хрущова, а прийняв із цього питання лише стислу постанову.
    Проте й ця дозована критика здійснила справжній переворот у суспільній свідомості.Я думаю,що Хрущов хотів сказати тільки правду немаючи на це певих мотивів.
    На мою думку слова М. Ромма мають правдивий зміст.В роки правління М. Хрущева люди наче отримали друге дихання,незважаючи,що не все так гарно як хотілось.Народ не бачив стільки горя,голоду и холоду.Була повна десталінізація.Люди були вдячні за нові робочі місця,квартири,пільги.З часом все забудуть і будуть пам'ятати тільки історію …Забудеться і Манеж, і кукурудза…а люди будуть довго жити в його будинках. Звільнені ним люди…і зла на нього ніхто не буде мати…” Будуть пам'ятати тільке хороше.

    ОтветитьУдалить
  34. 2. Микита Сергійович Хрущов здійснив мужній громадянський вчинок,але не він один,це зробило також й керівництво країни.Цього потребував час,інші країни.Життя Радянського Союзу відбувалося по іншим законам та правилам,і РС не міг продовжувати ту політику,яка була до війни.Далі на репресіях,на страху країна не могла існувати. І хто б продовжува репресії? Сталіна нема,Берія нема.І саме політбюро не хотіло продовжувати вбивати та саджати людей,та виходячи з міркувань власної безпеки.
    3.Я вважаю,що слова Михайла Ромма правдиві. Були роки і добрі і погані, Хрущев зробив для народу те,щоб вони не голодували,було засіяно багато полів кукурудзою,було знищено багато Сталінських реформ,людям видавалися квартири,були проведені пенсійні реформи.Люди все це прожили,але багато чого забулося.Про всі події,які відбувалися за часів правління Хрущева,про них будуть пам'ятати тільки ті люди,які жили у ті часи,а молодь про все забуде,але жити будуть в тих квартирах,які видавалися Хрущевим.Багато людей вдячні йому за те життя,яке він їм дав. І ніхто на нього не буде сердитися,бо людям надалось інше життя,краще життя,люди із "комуналок" перейшли в окремі квартири,люди йшли працювати на нові підприємства,стало жити в країні краще.

    ОтветитьУдалить
  35. Про слова кінорежисера Михайла Ромма можу сказати так: про почуття тих людей я не знаю,але ті люди,які живуть зараз ніколи і не думали особливо про Хрущова,Маленкова та інших.В їх числі і моя родина,і я.Ми на нього зла не маємо. Про це треба спитати тих людей,які були присутні в час правління Хрущова.Якщо б мене протизаконно заарештували,то звісно я б відчувала якусь злість.А там хто мав,хто не мав злість невідомо.Все залежить від людини,від характеру.Одних звільнили - і раді,забули.А інші скажуть - ні,забути таке не можна,так як він був частина режиму.

    ОтветитьУдалить
  36. На основі поданого уривку зі спогадів М. Хрущова можна сказати,що він зробив мужній громадянський вчинок.Саме в той час після сметрі Сталіна вже можна говорити.Війна закінчилась. В країни повинен настати мир і спокій.Критика культу особи Й. Сталіна на XX з’їзді партії була хоч і різкою, але поверховою.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони то­талітаризму (культ особи) і найстрашніші зловживання держав­ної влади

    ОтветитьУдалить
  37. Я вважаю,що слова кінорежисера Михайла Ромма є правдивами. Так,як люди готові забути все и назавжди,аби залишитися живими. Звісно багато людей є злими на Хрущова,кожна людина індивідуальна хтось забуде, а хтось буде пам'ятати до кінця свого життя. Але життя одне і воно змушує підлаштовуватися під владу.

    ОтветитьУдалить
  38. 1.У повоєнний час, як і колись, переслідувалося інакомислення. Було репресовано багато: військові маршали, члени Політбюро, лікарі, звинувачені у замахах на вище керівництво країни і багато інших,що мали відношення до влади, так і прості громадяни. Були розв'язані ідеологічні кампанії проти відомих письменників (А. А. Ахматова, М. М. Зощенка та ін), композиторів (Д. Д. Шостакович та ін), вчених (біологів - генетиків, кібернетиків та ін.) Багатьох діячів науки і мистецтва звинувачували в космополітизмі, тобто у відсутності патріотизму і схилянні перед «гнилої» західною культурою. Одним з останніх процесів стала «справа лікарів» 1953 р., звинувачених у невірному лікуванні вищого керівництва, що спричинило смерть низки деяких видних діячів.Нори льське повста ння — повстання політичних в'язнів Норильського концтабору, яке тривало з 26 травня по 4 серпня 1953 року. - Передумовами до повстання стало прибуття в Горлаг етапів з ув'язненими, які вже мали досвід участі в табірних заворушеннях 1952 року Що амністія поширилася лише на кримінальників та ув'язнених з малими термінами, відсоток яких у Горлагу був невеликий. Багато ув'язнених були політичними.Євге н Степа нович Гриця к (* 9 серпня 1926, с. Стецівка, Снятинського району, Івано-Франківської області) — член молодіжної організації ОУН, один з керівників повстання в Норильских таборах 1953 року.4 липня у 4-ій зоні адміністрація поставила ультиматум: вихід за зону або розстріл. Щоб уникнути кровопролиття і зберегти людей, керівник повстання Євген Грицяк вивів усіх за зону. Придушення повстання Саме з Норильського повстання почався демонтаж людиноненависницької системи Леніна—Сталіна. Майже через два місяці після Норильського повстання, у воркутинському таборі «Речлаг» теж почалися заворушення.

    ОтветитьУдалить
  39. 2.Таким чином, ми бачимо, що Хрущов – відверта і чесна людина. Він зробив мужній громадянський вчинок, виступивши з засудженням культу особи Сталіна. Він проявив гуманізм до українського народу, який дуже довго страждав від сталінських репресій.

    ОтветитьУдалить
  40. 3. Для характеристики політики м.Хрущова часто використовують поняття волюнтаризм, суб`єктивізм? Волюнтаризм - соціально-політична діяльність. Яка нехтує об`єктивними законами історичного розвитку, керується суб`єктивними (власними) бажаннями і волею окремої людини та її довільними рішеннями. Суб`єктивізм – оцінка і винесення рішень залежно від особистих симпатій чи антипатій.

    ОтветитьУдалить
  41. 2) На основі поданого уривку зі спогадів М. Хрущова можна сказати,що він зробив мужній громадянський вчинок.Саме в той час після сметрі Сталіна вже можна говорити.Війна закінчилась. В країни повинен настати мир і спокій.Критика культу особи Й. Сталіна на XX з’їзді партії була хоч і різкою, але поверховою.Хрущов засуджував лише зовнішні сторони тоталітаризму (культ особи) і найстрашніші зловживання державної влади (масові репресії). З’їзд не обговорював доповіді М. Хрущова, а прийняв із цього питання лише стислу постанову.
    Проте й ця дозована критика здійснила справжній переворот у суспільній свідомості.Я думаю,що Хрущов хотів сказати тільки правду немаючи на це певих мотивів.

    ОтветитьУдалить
  42. Я вважаю, що слова М. Ромма мають правдивий зміст.В роки правління М. Хрущева люди наче отримали друге дихання,незважаючи,що не все так гарно як хотілось.Народ не бачив стільки горя,голоду и холоду. Була повна десталінізація.Люди були вдячні за нові робочі місця,квартири,пільги.З часом все забудуть і будуть пам'ятати тільки історію …Забудеться і Манеж, і кукурудза…а люди будуть довго жити в його будинках. Звільнені ним люди…і зла на нього ніхто не буде мати…” Будуть пам'ятати тільке хороше...

    ОтветитьУдалить